Női Teremtőerő

Az alkotó női életért. Hogyan változtasd a Nőiséged életed erőforrásává, teremtőerejévé – Kismamáknak, Anyukáknak, Nőknek

Belső erőforrásaink 1. Női lét 13 archetípusa (+ajándék minikurzus)

Hold, Méh, Női Erő

“A hagyományos pszichológia gyakran szűkszavú, vagy egyáltalán nem mond semmit a nők számára fontos, mélyebb problémákról: az archetípusokról, az intuícióról, a szexuális és a ciklikus dolgokról, a nők életszakaszairól, viselkedésükről, a női tudásról, az alkotó tűzről.” 

Clarissa Pinkola Estés: Farkasokkal futó asszonyok. Beavatás a nőiség őseredetének titkaiba.

Női létünk, női megismerésünk, és megértésünk alapvetően ciklikus jellegű.

Ez a ciklikusság könnyen megérthető, ha a havonta visszatérő női termékenységet jelző vérzés tapasztalatát vesszük alapul, amely szoros kapcsolatban áll a Holdfázisok változásaival, amely szintén a 28 napos ciklust követi. Mi nők mindannyian tapasztaljuk, mennyire meghatározza a külső és belső világunkhoz való viszonyulásunkat az, hol tartunk éppen a termékenységi ciklusunkban. Hangulati változásaink és intellektuális teljesítményünk szakaszait felismerve és elismerve, erőforrássá is alakíthatjuk ezeknek a periódusoknak a sajátosságait. Így nem elszenvedői vagyunk testünk ciklusainak, hanem megélhetjük a szakaszok mélyebb értelmét, erőforrásként használhatjuk őket. Bővebben >>

Ez a ciklikusság jellemző egész életünkre, női létünkre is. A különböző életszakaszainkban erőteljesebben érvényesülnek bizonyos belső mintázatok.

A női archetípusok, a női létnek olyan univerzális mintázatai, amelyekkel élhetünk, és jól megélve őket, tanításaikat megértve, kiteljesedhetünk nő életünkben. Ezekhez a mintázatokhoz kapcsolódva készítettem el az önismereti feladatokat, és meditációs hanganyagkat, amit most 2021 január 31-ig elérhetővé teszek neked még ajándék formájában. Ezután átdolgozva, megváltozott formában, sok információval kiegészítve díj ellenében lehet igénybe venni.

A női életszakaszoknak többféle archetipikus felosztása létezik, számomra a legszimpatikussabb Elizabeth Davis és Carol Leonard A női lét 13 archetípusa című könyvében bemutatott felosztás. Ezeket használom kiindulópontul, tovább gondolva, kiegésztve a saját tapasztalataimmal, ehhez kapcsolódó feladatokkal és archetípus meditációkkal.

Egy archetípus megélése nincsen korhoz kötve, noha alapvető jellemzője egy-egy életszakasznak. Életünk során többször is visszatérhetünk egy-egy archetípushoz, de kis is maradhat az életünkből bizonyos archetípusok megélése.

A rövid ismertetésüket olvashatod a következőkben, a részletesebb önismereti feladatokkal, és archetípus meditációkkal kiegészített archetípusokról szóló ajándék minikurzusban tanulhatsz arról, hogyan használhatod ezt erőforrásként a mindennapi életedben.

 1. Lány – Belső erő (A mag ereje és szabadsága)

A Lány ereje a földben mocorgó mag ereje, amely hatalmas erővel tör kifelé a napfényre. Hónapja a február. A lány autonóm és játékos és határozott. Pontosan tudja, hogy mit és hogyan szeret játszani – (egészen addig, míg el nem nyomja ezt benne a kultúra).

 1. Szűz – Függetlenségre törekvés

A Szűz ideje, amikor a kamaszodó lányként először megtapasztaljuk az első Vérmisztériumot, a havi vérzést. A Szűz időszaka kifejezi az élet ébredését, amikor a magból kifejlődő növény bimbódzni kezd. Hónapja a március.

 1. Vértestvér– “Elfogadlak, ahogy vagy” tanítása

Ez a szakasz a nők közötti kötelékről szól. Bátor, kísérletező az önkifejezés terén, legyen szó az öltözködésről, vagy véleménynyilvánítás formáiról. A Vértestvér időszakában lévő nők a közös tevékenységeknek szentelik magukat. Hónapja az április.

 1. Szerető (szerelmes nő) – Átadja magát és ezzel együtt megtartja a határait.

A Szerető szakasza május elsejéhez a Beltane ünnepéhez kapcsolódik, amely szent termékenységi rítushoz kötődik. Ez a párkeresés időszaka egy nő életében. A Szerető számára az a kihívás, hogyan adjon úgy, hogy megtart. A Szerető archetípusát engedjük felszínre törni, amikor egy alkotó elgondolás megfogan bennünk, és szenvedéllyel belevetjük magunkat a megvalósításába.

 1. Anya– Elengedés és önfeladás

Az Anya szakaszában találkozik a nő a második Vérmisztériummal, a szüléssel. Ez az élmény mindenképpen meghatározó egy nő életében, bárhogyan is zajlik le. A női identitás legmélyebb gyökeréig hatol. Az Anya archetípusának legfontosabb tanulsága, hogy úgy kerekedhetünk valami fölé, ha elengedjük. Bővebben és a hanganyagokat itt elérhetővé tettem ennél az arcehítpusánál

 1. Bába – Tanító, védelmező

Saját tapasztalattal rendelkezik a szülés által előidézett változásról, legyen az egy kisbaba születése, vagy egy alkotó projekt világra segítése. A Bába archetípusa az, amikor úgy érezzük, hogy akár a tűzbe is megyünk védencünkért, amikor felelősséget vállalunk egy fontos helyzetbe került barát biztonságáért.

 1. Amazon – Független

Az Amazon kilép az anyaság, gondoskodás és tanítás „kötelezettségei” alól. Az Amazon nő sokszor törvényen kívülinek tűnik, mert már kevésbé érdeklik a társadalmi korlátok és kötöttségek, mások véleménye. Kortól függetlenül, minden nő, aki úgy dönt független lesz, a saját ritmusa és belső készetetései él, az Amazont testesíti meg.

 1. Matriarcha – Autonómia és tekintély

Ez az archetípus az integritást testesíti meg. A nő biztonságban van mind saját maga, mind pedig a társadalmi helyzetét tekintve. A gyeplő a Matriarcha kezében van, de azt érzéssel és felelősséggel kezeli.

 1. Papnő  –  Tanácsadó, spirituális

A menopauza előtt álló nők szakasza ez. Erőteljes hormonális instabilitás jellemzi ezt az időszakot, ami belső éleslátással párosul. A Papnő lemond az anyagi vonatkozásokról a spirituális felfedezésekkel szemben. A Papnő önmagával néz szembe, le kell vetnie a bőrét, hogy igazán kezelni tudja a hatalmát.

 1. Varázslónő – Letisztult döntés

Ösvénye beszűkül, döntései letisztulnak. Befelé fordul és teli van energiával. A Varázslónő az „őrült nő”, aki időrend szerint a változókorhoz kötődik. Amikor szembenézünk legbensőbb félelmeinkkel, amikor a túlélés attól függ, hogy képesek vagyunk egységben maradni az a Varázslónő ideje.

 1. Vénség – A társadalom gondozója

A rejtőzködés a visszavonulás ideje, a dolgokat felülről és távolsággal szemléli, nem érzi s beavatkozás szükségét. A Vénség megbékél önmagával és a véggel, de még maradt tenni valója. Vérmisztériuma a lezárult változókor: „bölcs vérét visszatartja”.

 1. Sötét Anya – Újjászületés

A mi kultúránkban ez az archetípus mellőzött és megvetés tárgya a haláltól való borzasztó félelem miatt. Amikor nagy ugrást teszünk a semmibe, akkor őt ébresztjük fel magunkban. Át segít egy másik világba, átváltozásba és újjászületésbe. Ő van velünk, amikor fel kell nőnünk a küszöbön álló változáshoz, amikor idejétmúlt meggyőződéseinktől kell megszabadulnunk.

 1. Átváltoztató

Az Átváltozató, vagy más néven Kozmikus Méh szimbóluma a Szent Üst, ahol az inspiráció és az új életre ébredés történik. A szülés az anyának és a születés a gyermeknek olyan élmény, amely jól illusztrálja az átalakulás, átváltozás élményét, ahol öröm és gyötrelem kéz a kézben jár. Amikor szétesettnek és összetörtnek, irányvesztettnek érezzük magunkat, akkor van esélye és ideje az átváltozásnak az életünkben, hogy más formában újjászülessünk. Így születik a hernyóból megszületik a pillangó. Gondolta-e a hernyó, hogy valaha repülni fog?

És hogy hogyan használhatod  belső erőforrásként nap mint nap a női archetípusokat? 

Ezt a tudást, tapasztalatot szeretném megosztani veled az ajándék minikurzusban, amelyben megfogom a kezed, és végigvezetlek egy 13 részes belső utazáson. Kérni az alábbi űrlapot kitöltve tudod a minikurzust.

Email*
Név*
Ajándék anyag és hírlevél küldését kérem,az Adatkezelési tájékoztatót elfogadom**

Megfogom a kezed és segítek elindulni, továbbhaladni az úton.

Élj a Női Teremtőerőddel!

Kívánom, hogy a Belső Napod felragyogjon!

Boglárka

Categories: Anya, Archetípusok, Belső erőforrásaink, Ciklikusság, KözÉpPont visszaszerzése, Női Teremtőerő

Tags: , , , , ,

8 replies

Trackbacks

 1. Belső erőforrásaink 2. Beavatás vagy Beavatkozás | Női Teremtőerő
 2. Női teremtőerő: Férfi és női energiák | Női Teremtőerő
 3. Anya születik. Elengedés és önfeladás. | Női Teremtőerő
 4. KÖTŐDÉS: ÖSSZEFONÓDÁS és ÖNÁLLÓSÁG | Női Teremtőerő
 5. Elfogadlak, ahogy vagy - Elfogadom magam | Női Teremtőerő
 6. Kötődés és önállóság a női archetípusok bölcsességén keresztül | Női Teremtőerő
 7. Női Teremtőerőd 2020 Adventi Kalendáriuma 17. Mit szorongatsz olyan görcsösen? (gyógyító mese) | Női Teremtőerő
 8. Tavaszváró NTK 5. - Tavaszi fáradság gyötör? Elindulás és új kezdet (hanganyag). » Női Teremtőerő

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .