Női Teremtőerő

Az alkotó női életért. Hogyan változtasd a Nőiséged életed erőforrásává, teremtőerejévé – Kismamáknak, Anyukáknak, Nőknek

Női Teremtőerő

A névválasztásom a teremtésnek (aktív) lágyabb női aspektusáról szól, nem kirobbanó férfi útról. Gondolhatunk itt egy szép lekerekített kavicsra, amit a tengerparton találtunk. Ha például a kőzet egy vulkánkitörésben jött létre, az volt a kirobbanó aktív szakasz, amikor a víz kerekítette le a hullámzásával, az a lágy összehúzódó (lekopó) passzív szakasz.

Mai világunkban még mindig sokszor férfi erőkkel kénytelenek a nők maguknak karriert teremteni, ha van mellette a családot és a párkapcsolatot menedzselni. Sokan már kísérleteznek ennek egy női változatával, ami nagy kihívás a mindennapokban. Ennek sikerességében mindenképpen szerepet játszik férfi társunk hozzáállása, és támogatása.

Tágabb perspektívából szemlélve, egy ideig nekünk nőknek segítségünkre volt érvényesülésünkben a férfias hozzáállásnak az alkalmazása. Az agresszív (előjelmentes!) maszkulin energiát tanultuk meg használni a hosszú ideig (évszázadokig) tartó passzív női szerepek után. Ez természetesen nem igaz minden családra, nőre és férfira, csak általánosítás és tendencia. Mindig is voltak és vannak nők, akik jól használták a női és férfi energiáikat. A férfi és női minőség nem kötődik biológiai nemekhez. Egy férfi alkotó élete, cselekedetei, is tükrözhetnek lágy nőies erőket a férfiasak mellett. Sőt akkor van egyensúlyban a cselekvés, ha mindkét aspektus (aktív és passzív) érvényesül benne, és ez mindkét nemre igaz.

Középút, és egyensúlypasszív/befogadó/összehúzódó (női) és az aktív/kiáramló/kiterjedő (férfi) energiák között. Minden harmonikus dologban e két pólus jelen van. Ilyen például a gyermekvárás is.Egy befogadó, megtartó szakasszal kezdődik, amikor az új élet megfogan, majd ezt egy aktívabb szakasz követi, amely a növekedés és kiterjedés időszaka. Ezzel párhuzamosan az édesanya méhe a növekedő képességével együtt a megtartó erőt is képviseli. A vajúdás megindulásával, az előző szakaszhoz képest aktívabb szakasz veszi kezdetét. Azonban a szülés alatt is váltogatják egymást az aktívabb és passzívabb szakaszok. Minden szakasz aktív és passzív jellege viszonylagosan értelmezhető az őt megelőző és követő tükrében.

Ennek mintájára lehet elképzelni a harmonikus cselekvést, létezést. Ha a hét napjaira gondolunk, az 5 aktív munka nap után, két kevésbé aktív (vagy passzív), pihenő nap következik. Ha hosszabb ideig kihagyjuk a pihenőnapot, amelyek a visszavonulásra adnak lehetőséget, akkor az túlterheléshez vezet. Ugyanígy a fordítottja is igaz. Ha kevés az aktivitás az életünkben, az is kibillenthet bennünket és depressziót okozhat. A ritmus fontosságáról egy korábbi A KözÉpPont visszaszerzése 1. Ritmus című bejegyzésemben bővebben olvashatsz.

Nagy örömmel vettem, hogy többen férfiak is hozzászóltak a “Női Teremtőerő” névválasztásomhoz, és megosztották velem, hogy milyen érzéseket kelt bennük ez a kifejezés. Volt, aki először erős feminista (vagy poszt-feminista) névválasztást gyanított mögötte, amely a női felsőbbrendűséget, mindent egyedül megoldó, és egyedül teremtő, női erő kinyilvánítását látta mögötte. Az egyik ilyen hozzászóló az Apukám volt, aki Sanyi Papa néven kommentelt :).

“Én a női Teremtő Erőt Édesanyámban és Anyai Nagymamámban mindig is éreztem és megtapasztaltam. Visszaidézve gyermekkorom meghatározó élményeit és mozzanatait ezekben a tapasztalásokban markánsan kirajzolódnak az Atyai-Nagyatyai háttér-munkálatok, támogatások. Az, hogy esetemben a női Teremtő Erő kibontakozhatott, nagyban köszönheti sikerét a férfi társaknak, akik szerfölött kívánatosnak találták ezt az Erőt mobilizálni, nem pedig elnyomni. Kommentem lényege: a női Teremtő Erő erős társ nélkül gyenge. Az igazi férfi társ nem rivális erőt lát nő társában, hanem saját erejének szinergikus megsokszorozásának lehetőségét.”

Köszönöm neki ezt a hozzászólást. Nagymamámban és rajta keresztül a Dédnagymamámban, én is éreztem ezt a női erőt, sőt Édesapámban is érzem ennek hatását 🙂

A férfi és a női oldalnak az egyensúlyban tartását tanulhatjuk meg életünk során a párkapcsolatunkban is. A női lét kihívásait és lehetőségeit archetípusokban megfogalmazó tanítások szerint ez a Szerető archetípusának a legfőbb tanulnivalója. Hogyan adja át magam valaki másnak úgy, hogy közben megtartom magamat. Ennek a férfi társ(ak) segítségével megtanult leckének a tanulságait ötvözi magában az a minőség, amit a Varázslónő képvisel az életkörben. Ez a minőség a bölcs nő ideje, amikor a nő “bölcs vérét már felfogja”, női ciklusa megszűntével a női pólusból a közép irányba lép, amelyet a női hormonok lecsökkenése is jelez fizikai szinten.

Szerető és a Varázslónő archetípusáról mint önfejlesztő erőforrásainkról bővebben olvashatsz https://www.noiteremtoero.hu/belso-eroforrasaink-1-noi-let-13-archetipusa/

Ajándék Bennünk Élő Archetípusaink minikurzusra itt iratkozhatsz fel.

Legfrissebb írásaimról is, készülő online-tanfolyamaimról és tréningeimről, kedvezményekről elsőként értesítelek, ha felveszed velem a kapcsolatot az alábbi kis ablakocskában:

Categories: Belső erőforrásaink, KözÉpPont visszaszerzése, Női Teremtőerő

Tags: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .