Női Teremtőerő

Az alkotó női életért. Hogyan változtasd a Nőiséged életed erőforrásává, teremtőerejévé – Kismamáknak, Anyukáknak, Nőknek

Belső erőforrásaink 2. Beavatás vagy Beavatkozás

Beavatkozás. Elgépeltem egy szót. “Beavatást” szerettem volna írni, amikor a női archetípusokról szóló írásomat készítettem. Ekkor döbbentem rá, a két szó hasonlóságára, közös gyökerére.

A Beavatkozás kívülről jön, megtöri a belső ritmust , míg a Beavatás – noha erős lehet a közösségi jellege – mégis a kívülről be nem avatkozás jellemzi. A Beavatás tapasztalatszerzés, a dolgok saját ritmusunk szerinti megélése. Beavatás, beavatódás akkor történik, ha mások beavatkozása nélkül (esetleg csendes támogató jelenlétével) jutunk túl egy megpróbáltatáson, élethelyzeten. A Beavatás az út maga.

Egy lány életében Beavatás az, amikor megéli az első menstruációját, az első vérmisztériumot. Nem mindegy, hogy az őt körülvevő nők (család, barátnők, társadalom) milyen módon viszonyulnak saját ciklusukhoz, termékenységükhöz, nőiségükhöz. Ez a beavatás biológiai érés eredménye, amely kéz a kézben jár a pszichés éréssel is. A hormonális fogamzásgátlás Beavatkozás ebbe a természetes ciklikusságba, amelyben a nő megtapasztalhatná teste és lelke havonként ismétlődő változásait. A női tapasztalat nem csupán az az 5-6 nap egy hónapban, amikor látható jelei vannak a női virágzásnak/vérzésnek, hanem az a tapasztalat is, amikor egy nő az ovulációját, termékenysége idejét, fogamzási képességét érzi teste és lelki állapota jelzéseiből.

rose_Stuart Miles

A szülés misztériuma a következő vérrítus, vagy Beavatás egy nő életében. A szülés jó esetben Beavatás lehet, Beavatkozás nélküli, hozzáértő biztonságos, támogató közegben.

“Ennek a vérmisztériumnak az első és legfontosabb leckéje az önfeladásra és a fegyelemre vonatkozik; azzal az ellentmondásos felfedezéssel jár, hogy csak úgy kerekedhetünk valami fölé, ha elengedjük”
Elizabeth Davis és Carol Leonard (2006:13): Életkör. A női lét tizenhárom archetípusa.

 

Ezért különösen fontos az, hogyan éli meg egy nő a szülését, hogyan és  milyen körülmények között zajlik le. A biztonságos, nyugodt környezet kedvez az elengedésnek és az önfeladásnak, ezzel segíti a méhszáj megnyílását, amely világok közötti kapu, mind a gyermek mind a nő számára. A szülés élménye, a testi és lelki határaival ismerteti meg a nőt, és az élmény felidézése belső erőforrásként szolgálhat a későbbi életszakaszaiban, a gyermeknevelésben, újabb szüléseknél, bárminél, amibe egy nő bele fog.
A szülés során történő indokolatlan Beavatkozások többek között ezért is nagyon kerülendőek, mert megfosztja a nőt saját női teremtőerejének megtapasztalásától. Ez a tapasztalat szükséges lenne későbbi életszakaszainak kihívásaihoz. Ez a veszteség ugyan nem pótolhatatlan, más formában (pl. alkotói folyamat) is megélhető, de ha a bölcs természet megajándékozott bennünket nőket a teremtőerőnkbe avatás ajándékával, miért mondanánk le róla?
DSC_0982

A vérmisztériumokhoz kapcsolódó Beavatások sorát zárva, a változó kor idején, amikor egy nő ciklusa megszűnik, “visszatartja bölcs vérét”, akkor a férfi és női energiákat egyensúlyban tartó bölcsességbe avatódik be.A Beavatás maga a “változókor”-nak nevezett tapasztalat, amelyben két pólus közötti ingadozás elviselése, megélése, majd végül harmonizálásuk a feladat. Az ebbe való Beavatkozást jelenti a “tünetek” megszüntetésére alkalmazott hormonkezelés, amely megfosztja a beavatódás tapasztalatától a nőt. Attól a tapasztalattól, hogy két ellentétes pólusát maga legyen képes harmóniába hozni, és tartani. E korszak nehézségét még az is fokozza, hogy a nyugati kultúránkban az öregkor, főleg a nőknél nem jár együtt a női bölcsesség megbecsülésével, hanem a fiatalság és a szépség elmúlását hangsúlyozza,  sőt a fiatalosságot kényszeríti ki a nőkből. Az indián kultúrákban egy nő, akkor került a bölcsek tanácsába, ha menstruációja végleg elmaradt.

A témáról az ajándék minikurzusban juthatsz még hasznos információkhoz és gyakorlatokhoz. Most írj egy emailt és küldöm>> komlosiboglarka(kukac)gmail.com

Fotó 1:Image courtesy of Sommai at FreeDigitalPhotos.net
Fotó 2 :Image courtesy of James Barker at FreeDigitalPhotos.net

Categories: Anya, Belső erőforrásaink, Menstruáció, Szülés

Tags: , , , , ,

2 replies

Trackbacks

  1. Ott van veled a Táltos Paripád, az a roskadozó ló, aminek parazsat kellene adnod | Női Teremtőerő
  2. Anya születik. Elengedés és önfeladás. | Női Teremtőerő

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .