Női Teremtőerő

Az alkotó női életért. Hogyan változtasd a Nőiséged életed erőforrásává, teremtőerejévé – Kismamáknak, Anyukáknak, Nőknek

Elfogadlak, ahogy vagy -Elfogadom magam, ahogy vagyok

made by Claudia Tremblay, see: https://www.etsy.com/listing/200113055/the-four-sisters-best-friends-brisdemaid?ref=shop_home_active_19

1. Elfogadlak, ahogy vagy

Ma különleges élményben volt részem a Női Teremtőerő Táncon. Az elfogadás tere nyílt meg, mi nyitottuk meg és tartottuk egymásnak.

Ez a megtartó tér minden alkalommal fontos része a táncnak, a közös mozgástérnek. A mai délelőtt ennek fontossága és megtartó ereje szavakba is formálódott, amiért nagyon hálás vagyok. Engem is megtart és elfogad, ahogy mindannyiunkat, akik részt veszünk benne és megengedjük, magunknak ezt az érzést. Mert fontos, hogy MEGENGEDJÜK magunknak, fontos az amit mi magunk teszünk bele a saját tapasztalatainkba, cselekedeteinkbe.

Ahogy ezek a kimondott szavak a fejemben mint jelzőlápa villogtak hazafelé jövet, eszembe jutott, milyen csodálatos, hogy a női archetípusok közül van egy, amelynek ez a mottója lehetne: Elfogadlak, ahogy vagy.

Ez pedig a Vértestvér archetípusa. A női életszakaszokhoz kapcsolódó – de nem kizárólag ahhoz tartozó – archetípus felosztás szerint fiatal felnőttként, elszakadva szüleink óvó és védő kötelékéből. Saját autoritásunkat (ideális esetben), függetlenségünket megvívva elérünk abba az időszakba, amikor a megszerzett függetlenségem után ismét kapcsolódni vágyom olyanokkal, akik elfogadnak, úgy ahogy vagyok. Ez a motívum természetesen mindig is jelen van életünk során, de ebben az időszakban tematizálódik a nők életében. A női archetípusok nyelvén ez a lélektani folyamat így fogalmazható meg. Rövid részletet osztok meg az általam készített Bennünk élő női archetípusok (ajándék) minikurzus Vértestvér leckéjéből:

“Elfogadlak, ahogy vagy” időszaka ez.

Ez a szakasz a nők közötti kötelékről, szövetségről szól.

Ez az időszak a bátorság, a kísérletezés időszaka az önkifejezés terén. Önkifejezés és megjelenés. Hogyan is fejezem ki, jelenítem meg mások számára, ami vagyok? Lehetek-e az, ami/aki vagyok?

A Szűz még saját függetlenedéséért küzd. A Lányra jellemző védettség, szülői/autoritás után, a saját autonómiáját találja meg. Ehhez képest a Vértestvér időszakában egy nő, a Lány és a Szűz leckéinek kiteljesedéseként, már az „elfogadom magam, ahogy vagyok”, és az „elfogadlak, ahogy vagy” leckéjét éli. A függetlenedés után az újrakapcsolódás képességét kell megtalálnia a Vértestvérnek, közösséget vállalva egy másik nővel, testvérrel.”

Ha olvasnál részletesebben A 13 női archetípusról, az Életkörről itt folytasd: Belső erőforrásaink 1. Női lét 13 archetípusa.

2. Elfogadom magam, ahogy vagyok

Az elfogadlak, ahogy vagy leckéje, azonban nem a kamaszkorban, s utána kezdődik. Sokkal korábban kezd el a sok-sok kicsi tégla és alap lerakódni ahhoz, hogy hogyan látjuk magunkat. Milyen az önképünk, az önmagunkról alkotott képünk. Már a kifejezésből is látszik, hogy ez egy alkotott kép. S ez a kép  legelőször akkor kezd el formálódni, amikor édesanyánk, az a személy, akihez az első kötődésem alakul ki hogyan tükröz engem vissza, amikor rám tekint. Erről bővebben egy korábbi írásomban olvashatsz: https://www.noiteremtoero.hu/kotodes-osszefonodas-es-onallosag/. Ahogy növünk, szárba szökkenünk 🙂 egyre több ítélttel találkozunk, amely alapján alakítjuk a későbbi cselekedeteinket, viselkedésünket. Ez a szocializáció, amely elengedhetetlen a társadalmi együttéléshez. Ám nem feltétlen kellene azt jelentenie, hogy a viselkedésünk, tetteink megítélése helyett általános személyiségünk kerüljön megítélésre.

Nagyon fontos szerepe van az önképünk kialakulásában, annak hogy mit kommunikálnak nekünk a szüleink a tetteinkről vagy magunkról a személyiségünkről. Hadd engedjem előbújni magamból a nyelvészt és egy szemléletes példát hozni erre.

Ha annak ellenére ugrálok a kanapén (teljes átéléssel 🙂 természetesen), hogy anyukám megtiltotta, megkért, hogy ne csináljam, akkor anyukám erről sokféleképpen számolhat be a szomszédnéninek a fülem hallatára. Mondhatja, hogy : “Julcsi egész délelőtt ugrált a kanapén, amit nagyon nem szeretek.” Vagy mondhatja azt is, hogy:” Julcsi egész délelőtt rosszalkodott” Esetleg azt találja mondani, hogy “Julcsi rossz gyerek.” Julcsi mindig ellenkezik.”

Ha a konkrét (ugrál) cselekedetünket ítélik meg és az azzal kapcsolatos érzelmeit osztja meg anyukám, akkor nem minősít engem mint személyt. Ha viszont azt mondja, hogy “rossz gyerek vagyok”, hogy “mindig ellenkezem”, akkor azt beépült személyiség jegynek tekinti. Ezért fontos szem előtt tartani, hogy a konkrét cselekedetről beszéljünk és ahhoz kapcsolódó érzéseinkről, ne pedig általánosságban, elvontabb “rossz gyerek” személyiségjeggyel.

Nem könnyű ezekre a dolgokra figyelni, amikor beszélgetünk egymással, legyen a gyermekünkről, szüleinkről, a párunkról szó. Törekedni érdemes rá és csodákat tesz meglásd! Ha mégsem megy nekünk vagy szüleinknek, bárki másnak a környezetünkben ez a fajta kommunikáció, fogadjuk el azt is, ahogy van. Megértéssel és megengedéssel mások és önmagunk iránt.

Köszönöm, a mai inspirációt nektek!

Kívánom, hogy a Belső Napod felragyogjon 🙂

Categories: Anya, Archetípusok, Belső erőforrásaink, érthető kommunikáció, KözÉpPont visszaszerzése, NŐI TEREMTŐERŐ TÁNC

Tags: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .