Női Teremtőerő

Az alkotó női életért. Hogyan változtasd a Nőiséged életed erőforrásává, teremtőerejévé – Kismamáknak, Anyukáknak, Nőknek

Kötődés és önállóság a női archetípusok bölcsességén keresztül

Ez a téma ismét elő-elő bukkan más és más alakban a mindennapjaimban. A napokban ismét felerősödött ez a kérdés az nem is olyan pici, immár iskolás lánykám kapcsán.

Amint az összefonódás megszűnik a születéssel, átadja a helyét a kötődésnek (a kötődés bizonyos szinten persze már előtte is megvolt a pocakban), amely szépen fokozatosan alakul ki, aztán szépen fokozatosan enged nagyobb és nagyobb eltávolodást, mégis erősen tartva azt az aranyszálat, amely kettőnk közt van. Én szeretem ezt az aranyszálat elképzelni és beszélgetni is szoktunk erről a lányommal. Mivel a kötődés és elengedés kétoldalú, nem csak a gyermeket érinti. Az édesanya a várandósság, a szülés, és az elős évek során olyan helyzetben van, amikor szinte teljesen átadja magát a gyermekének. Amikor néha nem tudjuk, hogy kik is vagyunk, hol és miért? Hol van a határa az odaadásnak, és hol kell meghúzni, illetve visszaszerezni a határaimat, meghúzva ezzel a gyermekemnek is a határt :). Ezt mindig az életkorhoz és a helyhez érdemes igazítani, és mégha nagyjából rendben is vagyunk, minig lehetnek időszakok, pillanatok, amikor ismét vissza kell szereznünk, illetve deklarálnunk kell a határainkat, és nem csak a gyerekünk, hanem a környezetünk felé is!

Erről szedtem csokorba a néhány archetípust kiemelve a női Életkerék bölcsességét. Én magam sokszor használom, az archetípusok esszenciáját, tanítását. Lényegretörő és sajátosan női perspektívából közelíti meg a női létet 🙂 a női élet ciklusainak teljességéből pillatva rá.

Anya archetípusáról itt olvashatsz(HANGANYAGGAL): https://www.noiteremtoero.hu/anya-szuletik-elengedes-es-onfeladas/

Ugyan ez igaz minden más kapcsolatunkra is. Különösen igaz ez a szerelmi kapcsolatra, amely az elején lehet óvatos tapogatózás, egymás határainak szigorú megtartásával, vagy hatalmas nagy egybeolvadás, amibe szinte beleveszel – hogy csak a két végletet említsem. Egyik végletben sem jó élni sokig. A kettő közötti aranyközéputat jó megtalálni, amikor úgy adod át magadat a másiknak, hogy közben megtartod önmagad határait is. Ehhez szépen leírt lépcsők vezetnek minket nőket, amelyek szépen megfogalmazódnak az archetípikus mintáinkban, korszakainkban.

Nézzük most a kötődést és önállóságot a női archetípusok bölcsességén keresztül:

A Lányt, aki még erős és intuitív kapcsolatban van legbensőbb önmagával, még nem zavarják meg a serdülőkori hormonjai, és a társadalmi elvárások. Még egységben érez, gondolkodik, mozdul és cselekszik saját lényegével. Még nincs szüksége belső párbeszédre, mert egységben van önmagával.

A Szűz még saját függetlenedéséért küzd. Ennek az archetípusnak a leckéje a függetlenedésre törekvés és a függetlenséggel együtt érkező felelősség konfliktusának megoldása, egyensúlyba hozása. A Lányra jellemző védettség, szülői/autoritás után, a saját autonómiáját találja meg. Ehhez képest a Vértestvér időszakában egy nő, a Lány és a Szűz leckéinek kiteljesedéseként, már az „elfogadom magam, ahogy vagyok”, és az „elfogadlak, ahogy vagy” leckéjét éli. A függetlenedés után az újrakapcsolódás képességét kell megtalálnia a Vértestvérnek, közösséget vállalva egy másik nővel, testvérrel.

Annak érdekében, hogy jól tudjunk KAPCSOLÓDNI egy másik emberhez gyakorolnunk, keresgélnünk kell önkifejezés és megjelenés terén.

A Szerető (Szerelmes nő) archetípusának kihívása, a Vértestvér időszakában megtanult „elfogadlak ahogy vagy” élményének áttranszformálása a férfi és a női minőségek egyesítésébe. Az életkörnek ezen a pontján a két minőség egyesítése fizikai szinten is megtörténik, amely később majd alapjául szolgál a Varázslónő alkímiájához. A férfi és női nézőpontok egyesítése. Ez a párkeresés időszaka egy nő életében. Ekkor tapasztalja meg a nő, hogyan tudja megtartani a férfi energia és a női energia egyensúlyát a párkapcsolatban. Ez az archetípus van legkevésbé korhoz kötve. Sőt, még párkapcsolat sem szükséges hozzá. Egy nő a munkájával szemben is viselkedhet Szeretőként, minden idejét, energiáját, alkotó tüzét annak szentelve.

Szerető (Szerelmes nő) számára az a kihívás, hogyan adjon úgy, hogy megtartja közben a HATÁRAIT. Hogyan adja át, adja oda magát úgy, hogy ő maga ne vesszen el, bele a kapcsolatba. Ehhez erős önbecsülésre, és önértékelésre van szükség. Ez a gondoskodás időszaka, amely a másról való gondoskodás mellett az önmagamról való gondoskodás fontosságát hordozza.

A többi archetípusról még itt: olvashatsz: https://www.noiteremtoero.hu/belso-eroforrasaink-1-noi-let-13-archetipusa/

Anya archetípusa (HANGANYAGGAL): https://www.noiteremtoero.hu/anya-szuletik-elengedes-es-onfeladas/

Ha az ajándék archetípus minikurzust szeretnéd kérni, az alábbi ablakocskában feliratkozhatsz rá.

[wysija_form id=”4″]

Categories: Anya, Archetípusok, Belső erőforrásaink, Szülés

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .