Női Teremtőerő

Az alkotó női életért. Hogyan változtasd a Nőiséged életed erőforrásává, teremtőerejévé – Kismamáknak, Anyukáknak, Nőknek

Jó-e Szülési Tervet készíteni? Szembenézés és választás

Ha félsz az oroszlántól, ne állj elé pőrén, tudatlanul, hanem tanulmányozd a szokásait és készíts egy tervet arra, hogyan kerülöd ki, puffantod le, vagy csinálsz belőle házimacskát!
Csökkenti a szorongást!
Ha szorongsz az ismeretlentől, ismerd meg, amennyire lehetséges, és meglátod a szorongás átadja a helyét az egyszerű félelemnek. A konkrét félelmeket pedig könnyebb kezelni, mint egy homályos ijesztő, nehezen meghatározhatatlan valamit. Ez igaz mindenféle szorongásra, félelemre, ezért ha fogsz egy papírt, és konkrétan leírod, hogy mitől, milyen dolgoktól, eseményektől félsz, akkor azokra a félelmekre lépésről-lépésre, egyenként könnyebb megkeresni a megoldást, mint a homályos nagy egészre.
 
A szülés a várandós kismama életében egy olyan esemény, ami viszonylag jól behatárolható időn belül bekövetkezik, így vagy úgy. A szülés megtörténik velünk. Én magam is várakozással vegyes félelemmel gondoltam rá sokáig, néha éjszakánként nem tudtam aludni, ahogy közeledett a terminus vége. Ez az időnként pánikszerű hangulat, ami úrrá lett rajtam, az egyébként szép és problémamentes terhességem alatt, egészen addig tartott, míg döntésre tudtam jutni a szülésem körülményeinek, a segítőimnek a kiválasztásában, ehhez kapcsolódóan pedig a szülés lehetséges lefolyását is világosabban láttam.
Kérlek fogj egy tollat, és írd  le konkrétan, milyen félelmeid vannak a szüléssel kapcsolatban! Minden apró részletet írj le, ami eszedbe jut!

 

Elengedés vagy irányítás?

A tapasztalatok szerint a szülés természetes lefolyásának leginkább az kedvez, ha az édesanya el tud merülni önmagában, a teste történéseire, jelzéseire tud figyelni. Ha nem irányítani próbálja az eseményeket, hanem hagyja, hogy magukkal ragadják a hullámok. Ha megtudja lovagolni a hullámokat, nem pedig szembe megy velük. Felmerül a kérdés, hogy kell-e terv a szülésre, nem elegendő-e ha egyszerűen belemerülök az eseményekbe?

A válaszom egyértelműen igen, fontos a szülési terv, mert meghatározhatja azokat a kereteket, támogató környezetet, amelyeken belül biztonságban érezzük magunkat, és ellazulva belemerülhetünk a szülésbe. Ha ismerjük a félelmünk tárgyát, könnyebben úrrá lehetünk a félelmünkön, ha érezzük, hogy befolyásunk lehet az szülés körülményeire akár a támogató személyek megválasztásával, akár a helyszín kiválasztásban. Ezekben a körülményekben VAN VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉGEM!

Kérlek fogj egy tollat és írd le magadnak, hogy milyen elvárásaid, vágyaid vannak a szüléseddel kapcsolatban!

 
Arról, hogyan lesz az elvárásokból és vágyakból konkrét Szülési Terv hamarosan olvashatsz.

10+1 tipp Szülési Terv készítéséhez

Hogy milyen előnyökkel jár a Szülési Terv elkészítése olvashatsz még:
10 ok a Szülési Terv megírására

Kérd a Szülési Terv megírásában segítő ingyenes hírlevélsorozatomat a komlosiboglarka@gmail.com címen!

Fotó: Image courtesy of James Barker at FreeDigitalPhotos.net

Categories: Anya, Belső erőforrásaink, KözÉpPont visszaszerzése, Szülés

Tags: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .