Női Teremtőerő

Az alkotó női életért. Hogyan változtasd a Nőiséged életed erőforrásává, teremtőerejévé – Kismamáknak, Anyukáknak, Nőknek

Női ciklus ár-apályai 1. Testi-1

Minél biztosabb tudással rendelkeznek a nők önmagukról, amely tudásnak egyik legbiztosabb forrása saját testi ciklusuk, annál nagyobb nyugalommal és békével vannak önmaguk iránt.

Talán mindannyian érezzük, hogy ha egy nő békében van önmagával, nem érzi úgy, hogy harcolnia kell a társával, a gyermekével, anyjával, apjával vagy a világgal. A természet egyik nagy adománya nekünk nőknek, hogy a menstruációs ciklushoz kötődően a testi és hangulati barométeren keresztül tudunk kapcsolódni legbensőbb önmagunkhoz. Saját testünk – lelkünk – érzelmeink jelzéseinek nem gyógyszerekkel való elnyomására kell törekednünk, hanem érdemes meghallani, miről is mesélnek, mit jeleznek nekünk.

Hogyan is közelítsünk ezekhez a tapasztalatokhoz, az érzeteink megfigyeléséhez? Úgy gondolom különbözünk abban, hogy kinek melyik csatorna nyitja meg az éberségét, érzékenységét a női életünk jelentős részében megélt havi menstruációnkat, amely az élet, a természet ciklikus jellegére emlékeztet bennünket szüntelenül. Ha kiélesedik az érzékelésünk, tapasztalhatjuk, hogy ez nem csak a vérzésünk néhány napjára vonatkozik, hanem a ciklusunk más pontjain, mint például az ovuláció idején érezhetjük testi tüneteit annak, hol is járunk éppen a ciklusunkban.

Van, akinek a testében zajló kémiai változásokról (a hormonok szintjén) való (tudomány által közvetített) ismeretszerzés, van akit az érzelmi és mentális teljesítmény ingadozásain keresztül érint meg a ciklikusság gondolata, és van, akinek spirituálisabb csatornákon érkezik a felismerés. Sokféle csatornát lehetne még felsorolni, mint például azt milyen összefüggésben van az intim együttlétre való igényünkre a menstruációs ciklusunk változása. Ideje nem a tankönyvekből (vagy nem csak) azokból tudni erről, hogy kinek mit és hogyan kellene éreznie, kívánnia, hanem azt merni megfigyelni, naplót és jegyzeteket készítve, hogy “én hogyan és mit érzek, milyen szükségleteim vannak”. Ez nem könnyű feladat, de erre csak egyetlen ember képes: én magam!

A saját tapasztalatainkat érdekes összevetni a tudomány jelenlegi állása szerint leírt hormonváltozásokkal. Ezekből születhetnek az igazi felismerések.

A testi szint kémiai változásaiból elindulva, nézzük meg először, milyen a hormonok változása a havi ciklusunk során (Elizabeth Davis 2009. A hormonok. In: Női szexualitás. Jaffa Kiadó, Budapest). A menstruációs ciklus során szerepet játszó hormonok: az ösztrogén és progreszteron, valamint a luteinizáló hormon (LH), és az FSH-hormon.További testünkben jelen lévő hormonok, amelyek szintje változik a ciklusunk különböző szakaszaiban: a tesztoszteron, oxitocin, DHEA-hormon.

Az első menstruáció megjelenése előtt már jó idővel elkezdődik a ciklus előkészítése. A mellek fejlődését, és a testszagot emelő izzadságmirigyek változását idézi elő az ösztrogén termelődése. Az ösztrogén játszik kulcsszerepet a hüvely és a hüvelyváladék változásaiban, a külső nemi szervek (nagyajkak és csikló) növekedésében. Ez a hormon indítja be a peteérést, várandós nőnél a mellek megnagyobbodását, a méh növekedését, nem utolsó sorban a hüvely és a méhszáj változásaiban játszik szerepet.

A másik, női ciklust meghatározó hormon, a progreszteron. A petefészkekben a petesejt szétbomlott tüszője (sárgatest) állítja elő. A peteérés idején ez segíti a méhfal növekedését, amely a megfoganás bekövetkeztekor védelmül és befogadó közegül szolgál az embrió számára. Fontos kiemelni, hogy a progreszteron azzal, hogy csökkenti a méh reakcióképességét, elősegíti a méh megtartó képességét! A várandósság során, a progreszteron termelését a méhlepény veszi át.

Hormonok összjátéka a ciklusunk során.

1.nap: a menstruáció, a vérzés megkezdődik. Fizikai szinten, a hormonok nyelvén ez a tüszőserkentő FHS-hormon szintjének megemelkedését jelenti. A hormon termelése hipofízis eredetű (agyalapi mirigy termeli). Ez az agyalapi mirigyből (!) származó hormon, arra serkenti a petefészkeket, hogy ösztrogént termeljenek.

5. nap körül: az ösztrogén bekerül a vérkeringésbe és az agyalapi mirigybe folyik. Ahogy telnek a napok az ösztrogén elér majd egy olyan szintet, amely azt üzeni az agyalapi mirigynek, hogy kevesebb FHS-hormont (tüszőserkentő) válasszon ki, helyette elkezdheti kiválasztani a luteinizáló hormont (LH).

14. nap: Amikor elérkezünk a menstruációs ciklusunk közép idejébe, az ösztrogén szintünk a csúcsán áll, ezzel egyidejűleg az agyalapi mirigyből a petefészkekbe folyó luteinizáló hormon (LH) is a csúcsán van, amely a petefészkek egyik tüszőjét érésre serkenti, hogy petesejtet bocsásson ki.

Ez a peteérés: A tüszőből kipattant petesejt a petevezetékbe kerül.

Sommai_vörös rózsaszirom

A tüsző, amiből a petesejt kipattant, sárgatesté válik, és elkezd progreszteront termelni. A ciklus középidején, amikor az ösztrogén szint a csúcson van, akkor kezd el a progreszteron szint emelkedni, és majd a ciklus 24-25. napja körül legmagasabb a szintje. Ebben az időben áll le a luteinizáló hormon (LH),elhal a sárgatest, a progreszteron szintje hirtelen lecsökken. Ezzel egyidejűleg az ösztrogén szintje is fokozatosan csökken, a mélyponton következik be a menstruáció. A kör itt bezárul, és egyben újra indul a menstruáció első napjával.

További két hormonnak (tesztoszteron és oxitocin) a változásit érdemes még megemlíteni a havi ciklussal kapcsolatban. A menstruációs ciklusunk során, a mellékvese és a petefészkek által termelt, tesztoszteron szintje is ingadozik, – ritkán haladja meg a férfiak tesztoszteron szintjének 10%-át, fiúkkal várandós anyák kivételt képeznek – az egyik csúcsa a peteérés, a másik a menstruáció idején van. Az oxitocin – amelyet az agyalapi mirigy termel – ciklikusan termelődik, külső ingerek hatására is tud termelődni. Ilyen külső inger lehet például, a szülés beindítását támogató ún. “mellbimbó stimulálás”, amely az oxitocintermelés serkentésével beindíthatja a méhösszehúzódásokat, ha érett arra a méh. Az oxitocin szintje a ciklus során a menstruáció előtt közvetlenül, és a menstruáció ideje alatt a legmagasabb. Ez beindítja és fenntartja a méhösszehúzódásokat, amelyek előidézik a megvastagodott és lelökődött méhnyálkahártya távozását.

A ciklusunk során számunkra észlelhető testi változásokról a következő bejegyzésemben olvashatsz.

Kívánom, hogy a Belső Napod felragyogjon!

  1. Kép: Komlósi Boglárka: Virágzás/ Életfa (részlet)
  2. 2. Kép forrása:11.29. ábra. A plazma hormonszintek és a petefészek morfológiai változásai a menstruációs ciklus In: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_A_belgyogyaszat_alapjai_2/ch03s06.html 

3. Kép: Image courtesy of Sommai at FreeDigitalPhotos.net

Categories: Anya, Belső erőforrásaink, KözÉpPont visszaszerzése, méh, Menstruáció, Női Teremtőerő, Szülés

Tags: , , ,

3 replies

Trackbacks

  1. Érinteni és megérintve lenni. – Ne fogd meg! | Női Teremtőerő
  2. Ott van veled a Táltos Paripád, az a roskadozó ló, aminek parazsat kellene adnod | Női Teremtőerő
  3. Belső Nap – Méhed fénye (A női méh, a hisztéria és az őrület) | Női Teremtőerő

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .