Női Teremtőerő

Az alkotó női életért. Hogyan változtasd a Nőiséged életed erőforrásává, teremtőerejévé – Kismamáknak, Anyukáknak, Nőknek

Érinteni és megérintve lenni. – Ne fogd meg!

Teremtő érintés

michelangelo_adam_keze

Michelangelo a Teremtés pillanatát egy érintésbe sűrítette. Egy megérintő pillanatba. Az éritésnek teremtő ereje van, mégis elfelejtünk érinteni, gyógyítani az érintéssel önmagunkat és másokat.

Milyen a kapcsolatod a testeddel? Ismered a jelzéseit? Hagyatkozol rájuk?

Kisbabaként szerencsés esetben a babusgatás és hordozás része, egyre inkább ismét elterjed része a gyermekek életének. Ahogyan felcserperedünk, úgy tanulunk meg nem érinteni dolgokat, testrészeinket, mások bizonyos testrészeit. Ezzel együtt vajon mit hall a gyerek legtöbbször a – Ne vedd a szádba! – után? Ne fogd meg!

négyszemközt

A tudomány ismét felfedezi az érintés hatalmát, valami olyat, amely mindig is ott volt minden ember kezében. A kisbaba masszázs jótékony hatású, különösen a császármetszéssel születettek esetében, illetve tudjuk, hogy maga a puszta bőrkontaktus segíti a baba kognitív fejlődést. Sok ismeretünk van arról is, hogy a korai évek mozgásfejlődése, a kúszás és a mászás fázisai, illetve esetleges kimaradásuk hogyan befolyásolják a gyermekeink verbális képességeit, olvasását. Nem csak hogy ismerjük, de a mozgás és beszédfejlesztéssel foglalkozó szakemberek megelőzésre és rehabilitációra is használják ezt az összefüggést, mind a kisgyermekek, mind a felnőttkori traumák rehabilitációjában.

Mi van ha összeszorul a gyomrod?

Érdemes tudatosan megfigyelni a testi reakcióidat, hogy bizonyos helyzetekben milyen gondolathoz, érzéshez, milyen testérzet társul!

Testünk a lelkünk temploma

Hosszú kultúrtörténeti előzményekről írhatnék, amelyek elvezettek a mai európai létünk érintés és test kultúrájához. Legyenek ezek vallási előírások, megszorítások, amelyekről ha nem is tudunk már, de még mindig a zsigereinkben hordozzuk őket. Ebbe ágyazódik be, az egyedfejlődésünk során, hogyan szoktatnak le minket az érintésről és a megérintettségről, a testi és lelki folyamataink különválasztásáról. Ehelyett megtanuljuk a biológia órán, amit tudni kell.

Erre a legjobb példának a női menstruációs ciklust tartom, amely egy nő életének jeletős részét meghatározza. Hányan ismerjük vajon testünk változását a havi ciklusunk során? És itt nem csak a vérzés idejére gondolok, amikor kulturálisan fájdalmas módon tudatosodik/tudatosodott bennünk a menstruációnk. Erről bővebben olvashatsz korábbi írásaimban:

Női ciklus árapályai 1.

Női ciklus, női tapasztalat és a fájdalom

Női ciklus, női tapasztalat és az öröm

Ez is “csak” kulturális beidegződés, amely szabadkozásra készeteti a nőket, hogy most éppen nincsenek a legjobb formában, mintha valami ideálishoz képest ez abnormális lenne. Bővebben: Női egészség és kulturális átadás

Szerencsére sok nő már ismét éber arra, hogy megismerje a ciklusa során teste és a lelke változásait, termékenységi és hangulati fázisait, naplót vezetve erről. Ez természetesen akkor lehetséges, ha nem szedünk hormonális fogamzásgátlót, amely teljesen eltünteti a ciklusunkat és ál vérzést produkál.

Hogyan vegyem fel a kapcsolatot a testemmel?

Ebben a megismerési folyamatban, a testudatosságunk növelésében segít bennünket, ha elmélyülést igénylő fizikai aktivitást végzünk, sportolunk, akár szabadon nyújtózkodunk, kimozgatjuk a tagjainkat. Ha éberek vagyunk, figyelmet fordítunk a légzésünkre, egyes testrészeinken végig haladva, megmozgatva őket. Ha figyeljük, hogy egyes testi elváltozásaink (megbetegedéseink) pl. torokfájás, erős menstruációs fájdalom, milyen lelki konfliktussal áll összefüggésben.

Ennek egyik legjobb módja szeritem a  szabad és a fókuszált mozgás, gyógyító mozdulat. Sok ilyen rendszer létezik, mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

Nekem a MA-URI szabad és formatáncok adták meg ezt a kapcsolódást a testemmel, és a MA-URI érintés, bodywork művészete pedig a gyógyító érintés megvalósulását jelenti számomra, akár az adó, akár a fogadó oldalon vagyok. A MA-URI érintés során a tested valóban a lelked templomaként ismered fel, ha eddig nem érezted annak.

Ha erről bővebben olvasnál: https://www.noiteremtoero.hu/hogyan-szuletett-meg-bennem-a-noi-teremtoero-tanc-gondolata/

Ha már jönnél is táncolni: https://www.noiteremtoero.hu/noi-teremtoero-tanc/

Ha érdeklődsz, kérlek írj nekem!

Ha rendszeresen értesülni szeretnél a programjainról, újabb írásaimről, iratkozz fel a hírlevelemre.

Legyen Női Teremtőerőben gazdag napod!

 

 

 

 

 

 

 

 

Categories: Belső erőforrásaink, Menstruáció, NŐI TEREMTŐERŐ TÁNC

Tags: , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. Hogyan született meg bennem a Női Teremtőerő Tánc gondolata? | Női Teremtőerő

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .