Női Teremtőerő

Az alkotó női életért. Hogyan változtasd a Nőiséged életed erőforrásává, teremtőerejévé – Kismamáknak, Anyukáknak, Nőknek

Női ciklus, női tapasztalat és a fájdalom

Öngyógyító női erők

Saját legmélyebb tapasztalataim közé tartozik, hogyan lehet lépésről-lépésre csökkenteni és megszüntetni a menstruáció fájdalmait fájdalomcsillapító nélkül.

Ez nem csak a testi szintről szól, nem csak a petefészkek és a méh körüli területekről, hanem egész nőiségünk kivirágoztatásáról lelki értelemben is.

Menstruációs fájdalom mint jel!

A menstruációs fájdalom sok-sok ideje sajnos a nők legtöbbjének tapasztalata a mai világban. Ez nem a természet rendje, ez a fájdalom nem természetes, hanem kulturális. A női ciklus, női tapasztalat és az öröm bejegyzésemben ennek megváltoztatásáról, saját tapasztalataimról olvashatsz.

Kamaszlányként már eleve úgy várjuk, vagy nem várjuk az első havi vérzést, hogy tudjuk fájdalommal jár. Az iskolában esetleg azon versengtünk, hogy kinek fáj jobban, és ez a nagy szenvedés elismerést és népszerűséget hoz a női társadalomban számunkra. Ha meglepődve olvasod-e sorokat, akkor szerencsésnek mondhatod magadat :). Saját kamaszkori tapasztalatomból, és sok-sok nővel való beszélgetéseimből tárul elém ez a kép. Azt is hallhatjuk anyukáinktól, hogy majd a rendszeres szexuális élettel, vagy szüléssel elmúlik ez a fájdalom (vagy nem).

Ha fájdalmas számunkra a menstruációnk, esetleg undorodunk a vérünktől, vagy a ténytől, hogy “éppen megjött”, “a legjobbkor”-gondoljuk magunkban, az mindenképp egy jelzés lehet számunkra, hogy nem vagyunk összhangban a nőiségünk bizonyos aspektusaival, oldalaival.

Most talán felmordultál, hogy ezt egyébként is tudtad, de ettől nem lesz jobb neked. Azt kell mondjam, hogy jobb lehet, ha nem állsz meg a felismerésnél, hanem tovább is lépsz ezt a kérdést kibogozni. A női szervek elváltozásai egy lelki tartalom testivé válása. Ha ezt a nézetet el tudod fogadni és a nyomába eredsz a neked szimpatikus módszerekkel (pl. családállítás, mozgás alapú és test felől közelítő módszerek, stresszkezelő módszerek, pszihoterápia,

A menstruációs fájdalom okaként egy fontos lépés a test szintjén megjelenő elváltozások megállapítása, és orvosi kezelése (mint például az endometriózis, PCOS nagyon fontos). Ám, ha nem megyünk tovább, és nem oldjuk meg azt a lelki konfliktust, ami bennünk történt valaha (vagy családi női mintákkal öröklődve kaptuk) akkor az átmeneti gyógyulás után visszatérhet a probléma jelezve, hogy még nem oldottuk meg a konfliktust, a problémát.

A menstruációs fájdalom annak is a jele, hogy problémánk van a ciklikussággal, annak valamelyik fázisával (pl. elengedés). Hogy ez mennyire így van, azt néhány éve megtapasztaltam, amikor már semmilyen menstruációs fájdalmam nem volt hosszú évek óta, és egyik hónapban olyan erős görcseim voltak, mint kamaszlányként. Csillagokat láttam szó szerint. Elkezdtem vizsgálgatni magamban, hogy ez mitől lehet és nem kellett sokat töprengenem rajta, hogy meglássam nem akarok elengedni egy helyzetet, körmömszakadtáig ragaszkodom hozzá. Nem tudok döntést sem hozni, így tovább lépni sem. Amint erre rájöttem és megértettem, hogy döntenem kell, a probléma megszünt. Ezt nyilván egy tudatosabb hozzáállással tettem, évek tapasztalatával és bizalmával a testem felé.

Ez az út azonban mindenki felé nyitva áll. Hogy mindenki eljut-e az örömteli állapotba nem tudom, de meggyőződésem, hogy minden nő képes rá természeténél fogva. Azonban eltérő, ki mennyi terhet cipel, milyen traumákat élt meg, és ezért talán nehezebben indul útnak a farkasával szembe nézni. Ezt tiszteletben kell tartani és ébernek lenni rá, hogy a “mindenki képes rá” megjegyzések talán nem úgy érnek célt, ahogyan azt bátorítóan szeretnénk.

A lehetőség nyitva áll, ha elindulunk az úton, az nem csak a mentruációnkról szól, hanem egész női létünkről, s ennek megfelelően nem egy alkalom után áll be gyökeres változás, hiszen sokszor nem bírnánk el ezeket a változásokat. Én úgy képzelem ezt mint a hagyma héjja, mindig annyit hántunk le róla, amennyit az emberi elme, test, lélek elbír viselni. Ez nagyon fontos szempont, hogy ne akarjunk olyan változásokat, amelyek túl megterhelőek, ugyanakkor mindig ki kell lépnünk a konfortzónánkból. Nem csak kioldani kell negatív események, traumák hatását, feldolgozni, hanem új szokásmintákat is ki kell alakítanunk.

A menstruációs fájdalmunk jelzéseinek mentén érdemes megvizsgálnunk, hogyan is viszonyulunk a ciklikusság szakaszaihoz életünk különböző területein. Mennyire ragadtunk bele egy helyzetbe, mennyire ragaszkodunk dolgokhoz. Sok összetevője lehet annak, hogy miért vannak PMS (premenstruációs szindróma) tüneteink, hogy miért éljük meg fájdalmasan azt, amikor leválik a megduzzadt méhnyálkahártya és távozik a szervezetből.

A világról való tapasztalásunkat meghatározza az, hogy milyen a testünk és hogyan működik. Testi határaink, és testi folyamataink is befolyásolják, hogyan is dolgozzuk fel, hogyan éljük meg a világból hozzánk érkező információkat. Így a körülöttünk és a bennünk lévő világnak van alapvetően női és a férfi tapasztalata. Mindkét nemnek megvannak a maga ajándékai, amelyek felfedezésével csak gazdagodik mindkét fél és egy egészet tud alkotni.

Menstruációs ciklusunban rejlő lehetőségeről, a női energetikai rendszerről szóló ciklikus tervezés témájó hanganyagomat az oldal alján kérheted.

A női menstruációs ciklus, egy ilyen alapvető tapasztalatunk nekünk nőknek, amely szüntelenül emlékeztet bennünket – az első menstruációtól/virágzástól egészen a vérzés elmaradásáig, amíg a nő fölfogja bölcs vérét – a lét ciklikusságára. A belső ciklus és a külső természet ciklikusságára és hasonlóságára. Ennél többre is tanít bennünket, az “ahogy kint úgy bent” igazságára. Minden dolog változékonyságára és ciklikusságára, legyen az egy érzés, egy szerelem, egy vállalkozás, és az emberi élet ciklusai, egy virág, egy fa. Ha valami megreked az állandóságban, változatlanságban ott nincs élet, nincs energiaáramlás, ott blokkok vannak és felgyülemlett, ki nem tisztult helyzetek, energiák.

A menstruációs ciklusunk emlékeztet bennünket nőket (és általunk férfi társainkat is) arra, hogy ha egy dolog, legyen az egy ötlet, terv, érzés vagy egy gyermek, akkor annak van egy megfoganási, növekedési, kiteljesedési, és egy fogyatkozó, elengedési fázisa, majd végül a teljes elengedés, megsemmisülés, amely egyben az új ciklus kezdete, az újjászületés kezdete.

Testi-lelki gyakorlatok a menstruáció öröméért!

Saját legmélyebb tapasztalataim közé tartozik, hogyan lehet lépésről-lépésre csökkenteni és megszüntetni a menstruáció fájdalmait fájdalomcsillapító nélkül.

Ez nem csak a testi szintről szól, nem csak a petefészkek és a méh körüli területekről, hanem egész nőiségünk kivirágoztatásáról lelki értelemben is.

A női ciklus, női tapasztalat és az öröm című bejegyzésben megosztok veled néhány ötletet arról, hogyan teheted először fájdalommentessé, majd örömtelivé a havi menstruációdat, amely spontán tisztulási képességünk, a természet ajándéka.

Menstruációs ciklusunban rejlő lehetőségeről, a női energetikai rendszerről szóló ciklikus tervezés témájó hanganyagomat itt kérheted:

Kívánom, hogy a Belső Napod felragyogjon!

Boglárka

Email*
Név*
Hírlevél küldését kérem,az Adatkezelési tájékoztatót elfogadom*

Categories: Belső erőforrásaink, Ciklikusság, KözÉpPont visszaszerzése, méh, Menstruáció

Tags: , , , ,

7 replies

Trackbacks

  1. Női ciklus, női tapasztalat és az öröm | Női Teremtőerő
  2. Női egészség, kulturális, kineziológia | Női Teremtőerő
  3. Érinteni és megérintve lenni. – Ne fogd meg! | Női Teremtőerő
  4. Női Teremtőerőd Adventi Kalendáriuma 6. Vörös sátor (film/könyv) | Női Teremtőerő
  5. Ott van veled a Táltos Paripád, az a roskadozó ló, aminek parazsat kellene adnod | Női Teremtőerő
  6. Belső erőforrás 6. Vissza a Természetbe | Női Teremtőerő
  7. Női ciklus, női tapasztalat és női fájdalom | Női Teremtőerő

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .