Női Teremtőerő

Az alkotó női életért. Hogyan változtasd a Nőiséged életed erőforrásává, teremtőerejévé – Kismamáknak, Anyukáknak, Nőknek

Belső Nap – Méhed fénye (A női méh, a hisztéria és az őrület)

Méhem ragyogása. Kiáradás, születés

Belső Napod, a Méhed fénye akkor tud melegíteni, ragyogni, ha arra fordítod az energiádat, amelyre a menstruációs ciklusod fázisai szerint érdemes.

Egy nő kiegyensúlyozottsága, belső ereje egyenes arányban áll méhének energetikájával. Nem véletlen, hogy a “hisztéria” szavunk, amelyet előszeretettel alkalmaztak nőkre, és sajnos évszázadokon át járt kéz a kézben a nők és az örület, nők és a hisztéria fogalma egymással (ez a megbélyegzés azt gondolom még ma is megtalálható, az “idegbajos” “nemnormális” menstruáló nő jelzőjeként).

Van abban igazság, hogy egy nő picit más tudatállapot felé tolódik a mestruációja idején ugyanúgy, ahogyan a szülés alatt is bizonyos értelemben megváltozott tudatállapotba kerülünk. Ez a tudatállapot a biologiai szintű segítség a szülő nő számára ahhoz, hogy átadhasa magát a szülés erejének, folymatának. Ez a tudatállapot változás a menstráció előtti napok, és a menstruáció első napjainak időszakában a belső lelki munkáknak, elmélyedésnek meditációnak, és inspiráció befogadásának kedvez. Ha ezt megértjük és elfogadjuk, akkor nem tör elő belőlünk fel mélyből az “őrült nő”, hanem ismerősként üdvözölhetjük és beszélgethetünk vele, hogy mire is szeretné felhívni a figyelmünket az életünkben.

Az értelmező szótár szerint a hisztéria szavunk eredetében érdekes dologra bukkanhatunk: hisztéria < latinhysteria (hisztéria) < hystericus (méhbajos) < göröghüszterikosz (méhi) < hüszteria (méh). A hisztériát eredetileg a méh (női szerv jelentésben) elváltozása miatti ideges viselkedésnek tekintették.

Egy nő őrültnek bélyegzése sok esetben (nyilván nem minden esetben), a társadalmi normákat megszegő nők osztályrésze volt, akik nem voltak képesek illeszkedni a férifiak által szabott világba. Erről is sokat lehetne írni, sokan írtak már előttem, nem egy könyv és film témája szól erről.

Fontos, hogy nem a férfiak ellen szól ez az írás, hanem azt szeretném megmutatni neked, hogy a férfi módra szabott élet, nem támogatja a női egészséget. Mindig is voltak férfiak, akik megbecsülték a nőket, és teret engedtek a női létezésmód sajátos, nőies, ciklikus megnyilvánulásának. A női létnek, az olyan térnek és időnek, ahol jól vannak a nők egyik alapfeltétele, hogy a MÉHüket tiszteljék maguk a nők, és így fogják tisztelni a körülöttük élő férfiak is. Nem csak, akkor, amikor áldott állapotban van egy nő, hanem kislánykorától fogva. A női méh energetikájának megtisztítása, tisztántartása fontos feladata ma a lányoknak, nőknek. Ennek első lépése a méh terének megszentelése, felszentelésének rituáléja a kislány megszületésével, illetve az első menstruációs – Menarche – szertartással. > (opens in a new tab)” rel=”noreferrer noopener” class=”rank-math-link”>Méhed tisztítása és erejének viszaszerzése bővebben>>

Ezt a szertartást utólag, felnőtt nőként, akár már menopauzában lévő nőként is érdemes lehet elvégezni. Így újrajátszva, helyrebillentve azt ami már az elején elromlott, és talán másként éltél volna női energiáidal, ha megmutatta volna valaki, hogyan tiszteld ünnepeld fiatal lányként a tested virágzását. Talán másként élted volna meg szerelmi kapcsolataidat, szülésedet, anyaságodat, női szerepeidet. Az utólag elvégzett Menarche szertartás, sokat segíthet elkezdened jól megélni, élvezni azt hogy nő vagy akárhány éves is vagy.

Térjünk vissza egy pillanatra a nyugati társadalmak kulturtörténetében, az őrült nő képéhez, akit a padlásszobába zártak, majd egyszer 20 év rejtőzködő élet után kiszabadul, és egy gyertyláng lángralobbantja az egész házat. Ahol futótűzként terjed a tűz, lángokban áll a ház, az egész élet, minden az emésztő tűz martaléka lesz.

Óhatatlanul arra gondol az ember, hogy az értelmezhetetlen női viselkedés, a helyzetéből menekülni nem tudó nő válasza lehet a hisztéria, az őrület megjelenése. Elredezett házasságokba kényszerített nők testüket, és különösen méhük terét kiszolgáltatva élik életüket, örömöt feltehetőleg nem találva a házasságukban. Ebben a kapcsolódásban nyilvánvalóan a férfi sem boldog, nem örömöt és figyelmet, hanem valami mást ad át a nőnek az együttlétük során.

A női méh hosszú évekig megőrzi azt az energetikai lenyomatot, amit a nő magába enged a férfival való együttlét során. Ez nem csak az intim együttlétre vonatkozik, a női méh mint kehely, népmesei megfogalmazásban üst magába fogadja, és raktározza a környezetünk energiáját. Női felmenőink, és a kollektív női minták energetikának lenyomata is ott van bennünk, amíg meg nem tisztítjuk tőle, amíg tudatosan táplálni és gondozni nem kezdjük női szerveinket. Elég csak arra gondolnunk, hogy ami a fejünkben megjelenik, hiedelem az a méhünkben is ott van, ahogy fent úgy lent, és fordítva. Ha méhünk tere tisztul, úgy gondolataink is megváltoznak, kivilágosodnak. Bővebben érdekel, hogyan tudom megtisztítani>>

Több szinten tudod ezt támogatni, tisztán tartani:

  1. Ételek amelyek a méhedet, menstruációs ciklusodat támogatják
  2. Megtisztelve méhedet csak számodra teljesen elfogadható, (nem megalkuvó) testileg és lelkileg felemelő (szexualitást is magában foglaló) intim, szerelmi kapcsolatban vagy benne.
  3. Méhtisztitó (meditációs, mozgásmeditációs) technikákat alkalmazol
  4. Tudatában vagy annak, hogy a menstruációs ciklusodban a vérzésed napjai a testi és lelki tisztulásodat szolgálja, és a testi tisztulásodat lelkileg is segíted, időt és helyet és figyelmet teremtve ennek.

Ezekről részletesebben a Belső Erődet aktiváló Méhed Köszöntése online tanfolyamomban hallhatsz, (április 18.-án indul) ahol sok-sok gyakorlattal, meditációval, méhmandalád felrajzolásával, méhed megtisztításával foglalkozhatsz, konzultációs lehetőségekkel, és workshop részvételi lehetőségekkel kiegészítve, ha igényled.

Mindenekelőtt mégis a legfontosabb, úgy tekintened a MÉHed terére, mint szent térre, a menstruációdra, pedig mint áldott jele a termékenységednek, a női erődnek. Ehhez készítettem korábban egy meditációt a ciklikusságról, ami segít megtenned az első lépés a Méhedel való kapcsolatod megszépítéséhez.

Azzal ellentétben, amit a nyugati társadalmakban (nem mindenhol van ez így) normálisnak tartanak – hogy kicsit fájdogál a menstruáció, hogy rosszkedvűek, irritáltak vagyunk a menzeszünk előtt és alatt – ez NEM TERMÉSZETTŐL FOGVA NORMÁLIS. Az sem ritka, sőt a nők nagyrésze nagy fájdalmakkal, és görcsökkel éli az életét havonta 4-5 napig, előtte pedig szintén 4-5 nap feszültséggel teli napok előzik meg.

Nem kell ennek így lennie. Ha felismerjük és tiszteletben tartjuk, hogy az energiaszintünk ciklikus természetű, a természet ritmusához igazodva 28-30 napos általában a női ciklus. A ciklus fiziológiás vonatkozásairól, hogy mi történik a testedben a biológia nyelvén ebben a Női ciklus ár-apályai 1. cikkemben olvashatsz bővebben.

A ciklusnak nem csak a fiziológiai/biológiai szinten tudjuk megnevezni a 4 fázisát:

  1. Menstruáció/Méhfal leválása, és távozása vér formájában (Tél)
  2. Méhfal felépülő szakasza vagyis Follikuláris szakasz (Tavasz)
  3. Ovuláció/Peteérés (Nyár)
  4. Luteális szakasz/Méhfal felkészülése a leváláshoz (Ősz),

hanem érzelmi/mentális szinten is, amelyet az évszakok változásával is szoktak párhuzamba vonni szimbolizálni.

Ezen főleg abban segít minket, hogy megértsük a négy fázis milyen tevékenységeknek kedvez és melyeknek nem. Nem csak arról van szó, hogy mit ne csinálj, hogy ne terhel magad a menstruációd előtt és alatt, hanem arról is, hogy milyen belső munkának kedvez ez az időszak, amelyet érdemes kihasználni és nem elszlasztani. Erről a ciklikus évtervezést, havi tervezést segítő hanganyagomban hallhatsz. Ezt most a feliratkozással kérheted, ha szeretnéd:

Email*
Név*
Hírlevél küldését kérem,az Adatkezelési tájékoztatót elfogadom*

Categories: Belső erőforrásaink, Ciklikusság, KözÉpPont visszaszerzése, méh, Menstruáció

Tags: , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .