Női Teremtőerő

Az alkotó női életért. Hogyan változtasd a Nőiséged életed erőforrásává, teremtőerejévé – Kismamáknak, Anyukáknak, Nőknek

A KözÉpPont visszaszerzése. 4. Jelenlét: Napi rutin vagy rituálé?

Visszatalálás a középpontba. Tedd napi rituálévá a középpont erősítő gyakorlataidat testi és lelki szinten is a JELENLÉT gyakorlattal!

Hogy ismét megleljük kibillent egyensúlyunkat, erőnket, azt ami a belső tartásunkat adja, gondolkodjunk el ezeknek a szavaknak a testi vonatkozásain. Mindenféle gyakorlathoz, amellyel a testünket karban tartjuk, ébresztjük, eddzük, erősítjük, az első és legfontosabb dolog, hogy a törzsünk (az angol kifejezés erre kifejezőbben a mag (core) szót használja) erős legyen. Ennek hiányában szokott előjönni a derékfájdalom, és egyéb fájdalmak a test különböző részein. A helyes ritmusú légzéssel, a testérzeteinkre figyeléssel, a középpontból (köldök tájék, hasizom tónusban tartásával) végzett gyakorlatokat könnyedén és természetesen tudjuk végezni, és jótékony hatással vannak ránk.

Ahhoz, hogy megerősítsük a törzsünket, központunkat, rendszeres gyakorlásra van szükségünk. Ugyanígy lelki középpontunk, önbizalmunk megerősítése is mindennapi gondozást igényel. A rendszeresség kialakításában pedig segítségünkre van a napi rituálé kialakítása.

Rutin vagy rituálé?

Ugye milyen hasonló a két szó? Még is egészen más jelentés húzódik meg mögötte. Ha “napi rutin”-ról beszélünk, valamilyen automatikus lélek nélküli, jelenlét nélküli dologra gondolunk, amelyet oda sem figyelve végzünk. Még is érezzük, hogy a rendszerességre, ismétlődésre, a napi ritmusra szükségünk van. Ez biztosítja a napunk forgatókönyvét, amely biztonságot és egy tervet ad a nap lefolyásához.

A rituálé jelentésében benne van a jelenlét. Amikor benne vagyok a történésben. Lehet ez egy egyszerű reggeli tea, kávé elfogyasztása, vagy az ebédé, ha nem kapkodva teszem ezt, hanem helyet és időt SZENTelve a tevékenységnek, magára a tevékenységre figyelek. Ez bármilyen tevékenység lehet. Lehet torna gyakorlat, 5 perc séta, napi 5-10 perc relaxáció, a közös bennük, hogy időt, helyet, és a teljes figyelmemet SZENTelem ennek a tevékenységnek. Ennek a jelenlétnek nyugtató, relaxáló, középpontba rendező hatása van. Sokat segít, ha a tevékenység előtt  egy rövid hálaadással (ezt a célt szolgálja az asztali imádság) megnyitjuk a jelenlét terét, aztán a végén bezárjuk néhány gondolattal.

Ha a napi rituáléimat végzem, akkor rendszeresen végzem, de nem rutin szerűen, nem automatikusan, hanem jelenléttel, odafigyelve.

Neked milyen napi rituáléid vannak? Milyen rituálét végeznél szívesen? Kezdj el ma ezzel kísérletezni! Eleinte még kiszakadsz egy-egy pillanatra a jelenlétből, de minél többször teremted meg a helyet és az időt ennek a jelenlétnek, annál könnyebben tudsz jelen lenni a tevékenységeidben.

Kezdheted ezt máris egy csésze kávé vagy tea tudatos elfogyasztásával!

Egészségedre!

 

Categories: Belső erőforrásaink, KözÉpPont visszaszerzése

Tags: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .