Női Teremtőerő

Az alkotó női életért. Hogyan változtasd a Nőiséged életed erőforrásává, teremtőerejévé – Kismamáknak, Anyukáknak, Nőknek

10 ok, amiért Szülési Tervet készíts

 

1. Csökkenti a szorongást

A Szülési Terved megírása, csökkentheti a szüléssel kapcsolatos szorongásokat.Ha első babádat várod, akkor nincsen még se jó, se rossz tapasztalatod a szüléssel kapcsolatban, de él benned egy kép a szülésről.

Anyáink, nagyanyáink, barátnőink szüléstörténete, önkéntelen reakcióik a szüléssel kapcsolatban, a saját születésünk története mind ott motoszkál a fejünkben. Ha már szültél, akkor van személyes tapasztalatod, és feltehetőleg világosabban látod, hogy mi az, amin nem változtatnál, és mi az, amin igen. A világos tervek, utak csökkentik a szorongást. Ezért, ha konkrétan leírod lépésről-lépésre, hogy mi a fontos számodra, mit szeretnél megvalósítani illetve elkerülni, látni fogod egyben a folyamatot, és ez óriási mértékben csökkenti a szorongásodat, félelmeidet.

2. Befolyásod van az eseményekre

Ha nem is teljes, de neked magadnak lehet a legnagyobb befolyásod a szülésed lefolyásában, mégpedig azzal, hogy nyugodtan és félelem nélkül adod magad át egy természetes folyamatnak. Ennek azonban feltételei vannak, elsősorban támogató személyek és nyugodt biztonságot adó környezet szükséges. A téged támogató környezetnek a megteremtésében van neked befolyásod. Elméletileg jogod van a szülés alatt is eldönteni és befolyásolni, hogy mikor milyen beavatkozásokat végezzenek el rajtad, kivéve az életmentő beavatkozásokat. Jobb azonban, ha ezekről nem a szülés alatt kell mérlegelned, hogy akarod-e vagy sem. (méhszájvizsgálat, burokrepesztés, különböző érzéstelenítések, stb.) A szülés alatt már az orvos/ szülésznő kompetenciája az, mikor kell beavatkozni, és hogyan a természetes folyamatba. Jó idő előtt tisztázni és tudatni velük, hogy mik a prioritásaid, és aztán rájuk bízni és megbízni bennük, hogy a kérésedet szem előtt tartva fognak cselekedni szükség esetén.

3. Önismeret

Amikor előveszed a papírt és leírod, hogy milyen számodra az ideális szülés, majd ezt a vágyképet (pl. Én is és a babám is testileg-lelkileg egészségesek legyünk.) átfordítod konkrétumokra. Konkrétan le kell írnod, milyen körülmények között fogod így érezni magadat. Például, ha gátmetszést alkalmaznak rajtad, akkor testileg egészségesnek fogod-e magad érezni, vagy ha rögtön elviszik a babádat, nem teszik a mellkasodra, nincs aranyóra, akkor az csökkenti-e a babád testi-lelki egészségét, stb…). Tehát fontos-e a gátvédelem, és az aranyóra számodra. Ha tételesen felsoroltál minden fontos pontot, amit szeretnél, ha teljesülne, akkor utána meglehet kezdeni a prioritási gyakorlatot, ami jó önismereti játék, és nagy belső konfliktusokat okozhat.

A gyakorlat a következő: vegyél el egyenként a listádból egy tételt (pl. nem akarsz oxitocint, gátmetszést, négykézláb szeretnél szülni, aranyóra, stb…). Vedd el azt a tételt a listából, amit leginkább el tudsz engedni, ami legkevésbé fontos. Állj meg és gondolkodj el az eredményen, mi maradt bent, és mi esett ki. Így haladj addig, míg egy tétel marad a listán, ekkor megkaptad a számodra legfontosabb dolgot. Meglepődtél azon mi maradt vagy erre számítottál? Ezt gondoltad a számodra legfontosabbnak?

4. Biztonságérzet

Nem csak neked, de még az orvosnak, szülésznőnek sincsen teljes befolyása az eseményekre. Ezt el kell fogadnunk. Ezt nehéz megemésztenünk és szeretnénk 100% biztosítékot. A jól megválasztott támogató környezet, (orvos, szülésznő/bába, dúla, férj, klinika, otthon, születésház) óriási mértékben növeli a biztonságérzeted és ezáltal elősegíti, hogy a szülésed komplikációmentes legyen.

5. Támogató környezet ereje

A környezeted jobban tud támogatni, ha pontosan tudja, mit szeretnél (orvos, szülésznő/bába, dúla, férj, család). Fontos, hogy felismerjük a körülöttünk élők támogatását. Ekkor tudjuk erőforrásként kezelni ezt a támogatást. Ha nem beszélünk arról, mit szeretnénk, akkor talán ki sem derül, hogy olyan környezetben vagyunk, ahol támogatást kapunk az elképzeléseink megvalósításához.

Ha nem támogatja az elképzelésünket a közvetlen környezetünk, jobb ha idejében kiderül és akkor megkereshetjük azokat a támogató személyeket, akik erőforrásul szolgálhatnak számunkra céljaink megvalósításához.

6. Érthető kommunikáció

Fontos, hogy önmagad és környezeted számára is tisztán világosan kommunikáld az elvárásaidat, vágyaidat. Ez sokszor nem egyszerű feladat, a tervek vágyak megfoghatatlanságából kell konkrét célokat meghatároznod. (pl. háborítatlan legyen a szülésed és egészséges legyen testileg-lelkileg a babád is és te is.) Ezt konkrétumokra is le kell bontanod megfogalmaznod, mert ez nagyon homályos, és mindenkinek mást jelent. (pl. belefér-e a háborítatlanságba a gátmetszés, fájdalomcsillapítás, fontos-e az aranyóra a babával, stb.)

Érdemes aláíratni a Szülési Tervet az orvossal/szülésznővel, mint egy egyességet. (Ezt sokan nem szeretik megtenni, félve az esetleges perektől.) Érdemes minden lehetőségre kitérni.

7. Egyezkedés lehetősége

A konfliktus felvállalása ne a szülés alatt történjen, hanem már előtte! Fontos tudni, hogy minden országnak meg van a saját egészségügyi törvénye, jogszabályai, amelyeket be kell tartaniuk az egészségügyi dolgozóknak. Ezen kívül az egyes intézményeknek meg van a saját protokolljuk, amely néha nagyon különböző lehet.

8. Visszajelzés – választás

A szülési tervet érdemes megosztanod dúláddal, bábáddal/szülésznőddel, orvosoddal. Finomíthatod a szülési tervedet az ő javaslataik alapján, vagy választhatsz más segítőket még időben, ha nem egyeznek az elképzeléseitek, vagy az általuk felkínálható lehetőségek (pl. korházi protokoll) nem megfelelőek számodra. Megismerheted az orvosod, szülésznőd/bábád álláspontját, reakcióit. Fontos visszajelzéseket adhatnak számodra, amiből láthatod, hogy ők a megfelelőek-e számodra a szülésed során.

9. Információszerzés – Döntés

Ismerd meg az intézményi gyakorlatot, vagy intézményen kívülit, ha ott szeretnél szülni. Ne csak az orvost, szülésznőt kérdezd meg, hanem a dúlákat és az anyukákat is, akik ott szültek. Érdemes időben felvenni egy dúlával a kapcsolatot, aki nem csak lelki támogatást nyújt a várandósságod alatt, hanem a fontos információk megtalálásában is segít neked.

10. Tudatos felelősségvállalás

A saját részem vállalása a szülésben. Nem ruházhatunk át minden felelősséget az orvos kezébe. Már a várandósságunk lefolyásáért is felelősek vagyunk, az hogyan reagálunk egyes nehézségekre. Tartjuk-e az előírt diétát, fogyasztunk-e alkoholt, dohányzunk-e, változatosan táplálkozunk-e, mozgunk-e eleget (kismamatorna), készülünk-e mentálisan a szülésre.

+ 1 

Fontos, hogy tisztában legyél saját és gyermeked egészségügyi állapotával, amikor döntéseidet meghozod. Ehhez több kompetens szakember (orvos/szülésznő, stb.) véleményét is kikérheted, de fontos, hogy végül te döntöd el, kinek szavazol bizalmat.

Fontos tudnod, hogy a Szülési Terv nem akkor sikeres, ha pontosan úgy történik minden, ahogyan azt megfogalmaztuk, hanem ha biztonságot és viszonyítási pontot nyújt a szülő nőnek és az őt segítőknek ahhoz, hogy a lehető legtöbb dolog megvalósuljon belőle.

Fotó: Image courtesy of Graur Razvan Inout at FreeDigitalPhotos.net

Categories: Anya, Belső erőforrásaink, KözÉpPont visszaszerzése, Szülés

Tags: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .