Női Teremtőerő

Az alkotó női életért. Hogyan változtasd a Nőiséged életed erőforrásává, teremtőerejévé – Kismamáknak, Anyukáknak, Nőknek

Női egészség és a kulturális átadás

Az elmúlt napokban a női ciklus, női egészség témájával foglalkoztam. Írtam arról, hogy a testünk változásaihoz és nőiségünkhöz való viszonyunk kulturális átadásnak az eredménye, amely generációról generációra örökítődik anélkül, hogy éberek lennénk erre, vagy tudatosan tennénk ezt. Bővebben: http://www.noiteremtoero.hu/noi-ciklus-noi-tapasztalat-es-a-fajdalom/

Ugyanakkor azt is tapasztaljuk, hogy a kulturális (családi, társadalmi) átadást, amely apáról fiúra, anyáról lányára száll, meg lehet szakítani. Igaz ez mind a jó, hasznos hozzáállásra, és igaz ez a negatív, minket mérgező dolgokra is dolgokra is. Ami egyik korban hasznos lehetett, az egy másik korszakban már nem hasznos és előrevivő hozzáállás, reakció.

Ezeknek a mintáknak a megváltoztatására sokféle út van. Vannak társadalmi méreteket öltő beavatkozások, amelyek egy emberöltő alatt végbemennek. Ez jó hír is és rossz hír is 🙂 egyszerre, hiszen a változás előjele bármilyen lehet.

Ha saját egyéni életünkre vonatkoztatva képzeljük el a változtatás lehetőségét, a minta törést és új minták kialakítását. Ennek a hozzáállásnak a megváltoztathatóságáról meséltem el személyes tapasztalataimat és azokat a gyakorlatokat, tippeket, amelyek nekem segítségemre voltak és vannak. Bővebben: http://www.noiteremtoero.hu/noi-ciklus-noi-tapasztalat-es-az-orom/

Segítségünkre lehetnek olyan módszerek, amely viselkedési mintánkat (nem a személyiséget!), és ezzel együtt személyes hozzáállásunkat igyekeznek befolyásolni, megváltoztatni. Itt is alapszabály, mint mindenben, hogy a témában kompetens és hiteles (szak)embert keress. Generációs mintákat felfedő és kioldó módszer a kineziológia, különösen a Transzgenerációs Epigenetikus Kineziológia, amely nevében is hordozza ezt az aspektusát. A kineziológiai oldással, sikeresen lehet feloldani negatív személyes és családi mintákat, amilyen például a szüléshez, szexualitáshoz, nőiségünkhöz, ciklusunkhoz való viszonyunk. A kineziológiai oldás, a testi és érzelmi oldalról oldja a stresszt, amely blokkolta a testünk energiaáramlását, ezáltal megteremtve azt az egyensúlyt, amely segítségével magunk képesek leszünk felismerni, vagy egyszerűen csak másként cselekedni, lenni mint az oldás előtt. Az minták oldása mellett a coaching elemek ötvözése, segít abban, hogy ne csak a régi minta elengedését segítsük, hanem az új mintáink és céljaink megfogalmazásán túl, a megvalósításukat is támogathassuk.

Hogy ezek a minták milyen gyorsan változtathatók, arról egy indián asszony rövid elbeszélését tolmácsolom most neked, amely nagy hatással volt rám, amikor olvastam. Egy indián asszony szemével, érdekes látni a mi európai kultúránk hatását az ő nőiségükre. azt a kultúrát, amely több ezer éves, és már változóban van, de még gyomlálni kell a hatásait önmagunkból. Ezért ezt ne panaszként, hanem okulásként olvassátok:

Indián asszonyok bölcsessége
A világ szépségéről s az élet titkáról

Fordította: Simon Márta

A fordulat ideje

„Az emberek csaknem úgy éltek, ahogy meg volt írva. Csaknem. És az asszonyok szövetsége erős volt. A szövetség minden asszony számára nyitva állt, törzsi hovatartozására, korára, társadalmi helyzetére, politikai rangjára vagy gazdagságára való tekintet nélkül.

Egyetlen asszony sem vásárolhatta meg a szövetséghez való tartozás jogát. Egyetlen asszony sem örökíthette át a szövetségben betöltött helyét. A szövetség minden tagját maga a szövetség választotta ki, s meghívásos alapon válhatott valaki taggá. Meghívás alapján még rabszolganők is lehettek a szövetség tagjai. Tulajdonosaik nem tagadhatták meg tőlük a belépés jogát, nem akadályozhatták meg az összejöveteleken való részvételüket, és nem tilthatták a szertartásokon való részvételt sem, mert a szövetségnek igazi hatalma volt, s mindenütt tiszteletben tartották.

A szövetségben lévő asszonyok feladatai közé tartozott a leányok nevelése is. Játékosan, dalokkal, legendákkal és példák útján tanították őket. Megtanították a leányokat testük ápolására, beavatták őket a testi örömszerzés titkaiba, s ránevelték őket, hogyan tiszteljék magukat és testük biológiai funkcióit. Elmagyaráztak nekik mindent, amit a terhességről, a szülésről és a gyermekápolásról tudniuk kellett.

De egyszerre csak fejére fordult a világ… Különös férfiak jöttek. Olyanok, akik soha nem beszéltek asszonyokkal, akik soha nem ettek, soha nem háltak és soha nem nevettek együtt asszonyokkal. Olyan férfiak jöttek, akik dalolás és tánc közben, kacagáskor és szerelem idején komor képet vágtak. Ezek a férfiak azt állították, hogy az asszonyok szövetsége boszorkányok gyülekezete.

“Nem tűrhetitek, hogy egyetlen boszorkány is életben maradjon”, így prédikáltak, de az emberek nem hagyták, hogy a szövetség asszonyait megöljék.

A papoknak kislányokkal kellett beérniük. A lányokat elvitték a falvakból, iskolákba járatták őket, úgyhogy nem olyan asszonyok nevelhették s taníthatták őket, akik elmondhatták volna testükről az igazságot. Az iskolában arra nevelték őket, hogy mellüket elszorítsák, karjukat, lábukat el kellett rejteniük. Fiútestvéreiknek sosem nézhettek a szemébe, lesütött szemmel a földet kellett nézniük, mintha valami szégyellnivalójuk lett volna. Ahelyett, hogy megtanulták volna, hogy testük havonta egyszer szent, azt mondták nekik, mocskosak. Ahelyett, hogy a vérzés idején visszavonulhattak volna az arra kinevezett házba, ahol meditálhattak, imádkozhattak, a holdtöltét s testüket ünnepelhették volna, arra tanították őket, hogy betegek, kötőt hordjanak, s viselkedjenek betegek módjára. Azt is mondták nekik, hogy soha nem szabad testi vágyaik feltörő hullámainak engedniük, soha nem élvezhetik ezt az érzést, mert bűnös dolgok ezek.

Ha azután a lányok visszatérhettek falujukba, értelmük annyira megmételyeződött, szellemük annyira megbomlott, lelkük úgy beszennyeződött, hogy az asszonyok szövetségének tagjaiként már nem jöhettek számításba.

A fiúkat is elhurcolták. Őket pedig arra tanították, hogy a nők piszkos, bűnös teremtmények, akik a férfiakat eltérítik a jó útról. Azt tanulták, a nőknek nincs saját véleményük, ésszel nincsenek különösebben megáldva, s csak azért vannak a világon, hogy a férfiakat szolgálják.

Nem kellett hozzá egy generáció, s a feje tetejére fordították a világot, az ész és az igazság ködbe veszett, s csaknem teljesen odalett.”

Nootka asszonyszövetség hagyománya

Forrás: http://mek.oszk.hu/01600/01666/html/indian9.htm

 

 

Categories: Anya, Belső erőforrásaink, KözÉpPont visszaszerzése, Menstruáció, Női Teremtőerő, Szülés

Tags: , , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. Érinteni és megérintve lenni. – Ne fogd meg! | Női Teremtőerő

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .